Ett vanligt format för nyhetsrapportering och informationsspridning online är bloggen. En blogg listar artiklarna, eller inläggen som de oftast kallas, i omvänd kronologisk ordning.

blogg

Till en början var bloggen huvudsakligen ett sätt att dela med sig av sina egna erfarenheter och åsikter online. Alltså en typ av dagbok som man hade på webben. Namnet är en förkortning på de engelska orden ”web” och ”log”.

Idag kan en blogg dock vara mycket mer än bara en personlig dagbok. Om man skall reducera vad en blogg är till ett enda koncept så är det en sajt med kronologiskt ordnade inlägg där de senaste inläggen syns högst upp.

Bloggar används idag många gånger även på vanliga nyhetssajter som ett komplement till nyheterna. Sajten it-kanalen har till exempel en test-blogg där de testar den senaste tekniken. Allt från mobiltelefoner till GPS-klockor och laptops. Vissa andra nyhetssajter väljer istället att låta de anställda eller andra intressanta personligheter att blogga själva vilket närmast kan jämställas med en klassisk kolumn i en tidning.

Många typer av bloggar

Bloggar finns inom många olika områden. Som vi nämnt tidigare så är dagboksbloggar ett vanligt fenomen men även modebloggar, politiska bloggar och företagsbloggar är mycket vanligt. I en företagsblogg så brukar företagen ofta skriva om vad de för tillfället arbetar med men kan även kommentera på branschen samt dela med sig av kunskap som utbildar sina kunder och andra läsare inom deras expertisområde.

Inrednings och modebloggar handlar precis som det låter om inredning och mode. Dess innehåll brukar ofta kunna överlappa med ”dagboksbloggen” men med ett klart fokus på det valda ämnet.

En annan form av blogg är mikrobloggarna. Hit hör bland annat sajterna Twitter och Tumblr. En mikroblogg är vanligtvis på ett eller annat sätt begränsad i hur ”stort” innehåll som kan delas. Twitter begränsar till exempel varje inlägg till endast 140 tecken.